Отдавна се знае, че мръсният въздух е вреден, но вече съществуват научни доказателства, че по-чистият въздух води до по-дълъг живот.

18 хил. на година, или средно по 50 българи на ден умират заради мръсния въздух. Тези данни на Световната здравна организация (СЗО) за смъртността, причинена от замърсяване на въздуха, който дишаме, цитира д-р Александър Симидчиев от новото белодробно отделение на болница „Лозенец“ в София пред БиТиВи.

„Това е епидемия, за която малко се говори у нас,“ подчертава още лекарят.
В България смъртността от замърсяването на въздуха е 3 пъти над средното европейско ниво. Това сочи още докладът на СЗО като информацията в него почти повтаря ситуацията от миналата година. Основните причини за замърсяването на въздуха в България са емисиите от бита, зимното опесъчаване на пътищата, автомобилният транспорт, горивните инсталации на ТЕЦ-овете и Топлофикациите и също така промишлените дейности.

 

 

Доктор Симидчиев набляга на нуждата всички да се обединим в борбата срещу замърсяването на въздуха – чрез поставяне на катализатори на колите, отказа от отопление на твърдо гориво и почистването на градовете от праха по улиците.

ЧИСТИЯТ ВЪЗДУХ Е ПРАВО НА ВСЕКИ ЧОВЕК!

София е град, в който много често виждаме какво дишаме, и това е по-често повод за цинични коментари и примиренческо отношение.  Лошата новина е, че поводите за това са все повече и повече. Добрата новина е, че за мръсния въздух все по-често се говори и се търси решение на проблема.

 

 

В тази връзка ние от Green Park Sofia създадохме единствената по рода си концепция в България за затворен жилищен комплекс без дим, където отоплението е решено изцяло чрез използване на геотермална възобновяема енергия и предлагаме на вашето внимание възможноста да станете част от тази общност, която ще се наслаждава на чистия въздух в селището от еднофамилни къщи и ще се радва на дълъг и природосъобразен начин на живот в един уникален затрворен комплекс.