https://www.economic.bg/bg/news/12/imotniyat-pazar-poema-v-nova-posoka-tarsyat-se-kashti-i-apartamenti-s-dvor.html

Актуално днес:

Пандемията от коронавирус, която засегна целия свят, до голяма степен промени начина ни на живот и навиците ни. Това очаквано се отрази и на имотната индустрия. Части от бранша вече наблюдават признаци на промяна сред желанията на потребителите, които се преориентират към по-различни имоти.

Пазарът на имоти в България от началото на извънредното положение мина през няколко етапа. Първоначало беше поставен на „пауза“ както се изразиха експерти в областта, след това започна да се приспособява към новия начин на работа и се появи засилен интерес към онлайн огледите на имоти.

В момента, месец и половина след въвеждането на извънредното положение в страната, пазарът на имоти поема в нова посока. Все повече хора започнаха да търсят къщи или апартаменти с дворове както в града, така и в съседните малки населени места. Около това мнение се обединиха водещи експерти в бранша.

Търси се имот с двор

„От началото на април е налице засилено търсене на къщи – за последните 2 седмици 40% от запитванията ни в големите градове са за такъв тип имоти. Като причини за интереса можем да изведем настоящото извънредно положение и възможностите, които дава животът в къща – излизане на открито в собствен двор, спокойствие, сигурност“, каза за Economic.bg Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти „Адрес“.

На същото мнение е и изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова, която казва, че в нейната агенция и преди извънредното положение е имало такъв интерес, но като че ли след въвеждането му той много се е засилил и пазарът започва да се развива все по-динамично в тази посока. „В момента хората са на етап проучване. Търсят имоти, разглеждат оферти и правят заявки за огледи. Струва ми се, че вече има сигнали за това, че този сегмент ще се разраства дори и след кризата“, казва тя.

И двете са на мнение, че създаването на тенденция е труден процес и не става бързо, но интересът определено е доста голям. „Създаването на тенденции на пазара на жилища е бавен процес. Не можем да очакваме в рамките на месец нагласите на купувачите да се променят сериозно. Интересът, който наблюдаваме в момента, е по-скоро опипване на почвата. Хората активно разглеждат оферти, интересуват се от предлагането, но е рано да говорим за ръст при сделките с къщи. Още повече, поведението им е продиктувано най-вече от извънредното положение и условията, в който живеем в момента“, споделя Тенекеджиева.

„Тенденцията за търсене на имоти, които са в неприкосновен досег с природата, е вече не просто модерна, а жизнено необходима и освен това много красива“, споделя Ивета Тодорова, старши консултант в Luximo. „Периодът е изключително интересен за нас, защото на пазара останаха активни клиентите със сериозна мотивация да купуват или продават. Реалните срещи, които провеждаме, са в пъти по-малко, но процентът на реализирани сделки след тях е много по-голям в сравнение с периода преди възникване на извънредната ситуация“, казва още тя.

Няма спор, че разразилата се пандемия от коронавирус и последвалата изолация, и стопирането на много стопански отрасли, ще има много негативни ефекти за икономиката. Според Полина Стойкова обаче кризата може да ни донесе и нещо положително. „Смятам, че кризата ще даде тласък на пазара на имоти в по-голяма част от страната. Ще се повиши интересът към българските курорти и българските села“, казва тя.

Каква е цената на „лукса“ да живееш в апартамент с градина

„Има интерес към комплекси в Симеоново и Драгалевци, които са буквално в гората. Това обаче не са само висок клас имоти, защото сега например продаваме жилища във “Витоша”, които са със собствен парк цените са около 1000-1100 евро на квадратен метър. За сравнение в центъра на София цените достигат 2000 евро. Друго, което се наблюдава е, че хората искат вече нещо по-готово, тоест задължително с акт 16“, казва Стойкова. Тя уточнява, че при къщите е по-различно, защото една къща в “Бояна” например е доста по-скъпа и не всеки може да си я позволи.

По отношение на това как кризата ще повлияе като цяло на цените на имотите експертите са на мнение, че е твърде рано да се правят прогнози. „За момента по отношение на цените виждаме, че всички са в позиция на изчакване. Има някои отделни промо оферти, но като цяло все още няма тенденция на корекции на цени. Може би по-скоро ще има някакъв период, в който обемите ще спаднат, но цените ще се задържат. В последната седмица след Великден вече пазарът доста се раздвижи. Вижда се свикване с режима и мерките“, казва изпълнителният директор на Bulgarian Properties.

По думите ѝ според данни на агенцията през първото тримесечие на 2020 г. се е наблюдавало увеличение в цените на имотите в София с 4% в сравнение с година по-рано. И прогнозите на компанията са, че ако има корекция по отношение на цените на жилищата вследствие на кризата, то тя ще е в посока връщане на нивата от 2019 г.

Търсене vs. предлагане

В момента търсенето е по-активно в сравнение с предлагането. Постепенно купувачите заемат по-силната позиция на пазара. Някои чакат раздвижване в цените, а други използват момента да сключат изгодна сделка като настояват за по-големи отстъпки, разказва Гергана Тенекеджиева.

„Продавачите, които не бързат да реализират сделка, ще са в изчакваща позиция предвид по-ниските от очакваните оферти, които ще получават за имотите си. Продажбите са основно от клиенти, излизащи от инвестиция. Ако преди COVID-19 собствениците продаваха жилищата си, за да си купят по-големи имоти, то сега предстои обратната тенденция, наблюдавана и през предходната криза. Хората ще продават големите си апартаменти, търсейки по-малки жилища, с цел оптимизиране на разходите“.

Еднофамилните жилищни сгради в Green Park Sofia представляват високотехнологични къщи, продукт на устойчиво зелено строителство, съчетаващо най–новите тенденции в архитектурата за енергийна ефективност, сигурност и комфорт с възможност за постигане на стандарт пасивни сгради. Концепцията на жилищния комплекс е да бъде изграден като първото по рода си геотермално селище в България, изцяло използващо за отопление възобновяеми енергийни източници, а именно енергията от земното ядро, което довежда до изключително ниски експлоатационни разходи за електричество и поддръжка в дългосрочен план.